AD: Kamermeerderheid tegen langere proeftijd werknemers

30/01/2019

Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt zich te keren tegen verlenging van de proeftijd. Het Algemeen Dagblad meldt dat zelfs de regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie niets zien in het voorstel van minister Koolmees (SZW). De VCP had eerder in scherpe bewoordingen geageerd tegen het voorstel, waar de Kamer deze week over spreekt. ''Het zou mooi zijn als dit plan inderdaad niet doorgaat", zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.
 

Ondoordacht

Minister Koolmees wil de proeftijd verlengen van twee naar vijf maanden omdat het zo voor bedrijven aantrekkelijker zou worden om mensen in vaste dienst te nemen. De VCP spreekt van een ondoordacht plan en vreest dat de onzekerheid onder werknemers hierdoor alleen maar zal toenemen. Ook de Raad van State heeft zich zeer kritisch uitgelaten over het voorstel.
 

Misbruik

VCP-voorzitter Nic van Holstein ziet misbruik op de loer liggen als het voorstel van Koolmees door de Kamer zou komen. "Werknemers kunnen straks een wegwerpartikel worden. Een nieuwe variant op flexibele arbeid is geboren: ultraflex. Werkgevers kunnen werknemers straks vrijblijvend vijf maanden gebruiken voor tijdelijke klussen. De wettelijke aanzegging bij een tijdelijk dienstverband kan zo zelfs worden ontdoken." Ook HZC-voorzitter René van der Steen ziet het misbruik op de loer liggen. “Proeftijd is bedoeld om een indruk te krijgen of een werknemer geschikt is voor zijn taak. Met een proeftijd van vijf maanden kun je een werknemer een heel project laten meedraaien. Dan moet de werknemer ook de bescherming hebben van een volwaardige kracht. Goed dat de Tweede kamer zich hier tegen verzet.”

 

Bron: VCP