Leerlingen leren bij trekkerles over gevaren in het verkeer

24/11/2018

Leerlingen uit Driebruggen en Waarder kregen gisterochtend trekkerles. Door plaats te nemen naast en in de grote landbouwvoertuigen leerden de kinderen wat de gevaren voor hen zijn in het verkeer.

 

Niet in paniek raken als je een groot landbouwvoertuig tegenkomt op de weg. Dat is de belangrijkste les van Dick van Wiltenburg. De docent aan het ROC in Houten drukt het de kinderen uit groep 7 van basisschool De Lelie op het hart. ,,Tuurlijk is zo'n grote trekker indrukwekkend als je op de fiets zit, maar het is belangrijk rustig te blijven", vertelt Van Wiltenburg.

,,Als je als fietser gewoon midden op de weg blijft rijden, totdat er een mogelijkheid is om te passeren, dan wacht de bestuurder daar echt wel op en hoef je niet bang te zijn."

 

Dode hoek

In het kader van het lesprogramma Veilig Omgaan Met Opvallen Landbouwverkeer leren de leerlingen alles over de dode hoek, uitzwenkbreedte en remweg van landbouwvoertuigen. Van Wiltenburg: ,,Erg belangrijk, want deze kinderen gaan over twee jaar op de fiets naar Woerden of Gouda voor het voortgezet onderwijs en komen in het buitengebied allerlei landbouwverkeer tegen."

De docent heeft studenten van de opleiding loon- en landbouwwerkers meegenomen. ,,Want het is niet alleen belangrijk om de bewustwording van kinderen op de fiets te vergroten, maar ook van de jongens die die grote voertuigen besturen."

Volgens Van Wiltenburg onderschatten zijn studenten het gevaar. ,,Ze zijn vaak opgegroeid met trekkers en hebben soms de neiging stoer te doen."

 

Lees meer op de website van het AD