MSD 2019: grote variatie in onderwerpen!

27/11/2018

Op 17 en 18 januari 2019 worden de jaarlijkse Machinistenscholingsdagen (MSD) gehouden in het congrescentrum van het Bouw & Infra Park in Harderwijk. Ter voorbereiding op deze dagen vond op 19 november de try-out plaats van de te houden presentaties. Er worden tijdens de MSD zes workshops gehouden en de inleiders waren uitgenodigd om inzicht te geven in wat zij gaan vertellen en wat zij gaan laten zien. De inleiders en de commissieleden van de MSD hebben op hoofdlijnen de presentaties een positief kritische beoordeling gegeven met als doel dat zij aan kwaliteit winnen qua inhoud en tijdsduur en zo worden toegesneden op de doelgroep.

 

Jeroen Verkerk, werkzaam bij de firma Troost in Numansdorp, zal op het buitenterrein een korte introductie verzorgen van het gebruik van een draaikantelbak geplaatst op een CASE Graafmachine. Daarna kunnen de deelnemers zelf ervaren wat je met deze CASE LX210.d machine en dit Engcon hulpstuk kan doen.

 

Jeroen Agterberg van Sitech zal de deelnemers meenemen in de wereld van het zelf ontwerpen van een sortware programma en de toepassing ervan bij het uitvoeren van graafwerkzaamheden. Niet meer lezen van papier, maar op een scherm in de machine nagaan waar en op welke hoogte gegraven moet worden. Dit gebeurt dan voor een deel automatisch. Wordt daarmee de machinist buitenspel gezet? Niets is minder waar. Juist zijn kennis en kunde zal - zij het op een andere manier- ook in de toekomst nodig zijn en blijven.

 

Het beperken van CO2 uitstoot door andere machines en brandstoffen te gebruiken wordt steeds belangrijker. Germ Wiersma van Future Fuels Wholesale weet als geen ander een duidelijk inzicht te geven in de mogelijkheden die het vermengen van plantaardige oliën en de dieselolie in verschillende verhoudingen biedt qua prestatie en kosten. Tijdens de MSD zal hij dit op aanschouwelijke wijze tonen.

Dit laatste geldt ook voor Koos Spierenburg van de firma Kemp. Hij zal een korte introductie geven over het werken met de Kobelco SK 210HCL-10, een Hybride graafmachine. Ten opzichte van de standaard machine, kan met de SK 201LC-10 machine, een productiviteitstijging van circa 14 % en een brandstofbesparing van 12,3 % worden bereikt. Maar, hoe voelt deze machine aan? De deelnemers kunnen dit aan den lijve ondervinden.

 

Niek Verkade van Valq neemt de deelnemers mee in de digitale wereld en de mogelijkheden van het gebruik van de verschillenden functies in je telefoon. Geen saai verhaal, maar wel praktische oefeningen waarmee je leert optimaal gebruik te maken van dit inmiddels onmisbare communicatie middel.

 

De 6e interactieve workshop wordt verzorgd door Monique van Meerendonk, rayon bestuurder bij Vakvereniging het Zwarte Corps. Geen technisch inhoudelijk verhaal over wat er in de P400 staat, maar welke procedures in acht moeten worden genomen als je grond gaat verwerken. Sluiten deze aan op wat je tegen komt. Ook de rol die de machinist in deze kan en moet vervullen om veilig te kunnen werken wordt besproken. Dit gebeurt op een interactieve manier, dus de aanwezigen worden uitgedaagd hun zegje te doen om daarna tot gezamenlijke conclusies te komen.

 

Aanmelden

Aanmelden voor de Machinistenscholingsdagen is mogelijk via onderstaande link.

http://www.somabedrijfsopleidingen.nl/nl/Content/cursussen-trainingen/infra/details/machinisten-scholingsdagen-2019