ZZP'ers kunnen veel besparen op de zorgverzekering

22/11/2018

Zelfstandigen zonder personeel (ZZP) kunnen veel besparen op de basispolis van hun zorgverzekering. Dat blijkt uit onder andere onderzoek van toezichthouders Autoriteit Consument & Markt en de Nederlandse Zorgautoriteit. Abonnees van ZZP Nederland kunnen bij 7 verschillende zorgverzekeraars terecht voor korting op de basis- en aanvullende zorgverzekering. En dat is goed nieuws, want er zijn al collectieven van ondernemers die ermee (moeten) stoppen, zoals het FNV-collectief bij Menzis.

Staar je niet blind op de laagste prijs, maar bekijk goed de dekking van de zorgverzekering. Want, hoewel iedere basisverzekering dezelfde dekking heeft, zijn er wel verschillen in de polis. Zo bestaan er een budget-, natura- en restitutiepolis.
 

Budgetpolis

Een budgetpolis is een vorm van een basisverzekering. Hoewel een budgetpolis minder kost dan andere basisverzekeringen, kan je alleen zorg krijgen van een beperkt aantal zorgaanbieders die een contract hebben met de betreffende zorgverzekeraar. Een zorgverzekeraar vergoedt alleen de kosten bij deze zorgaanbieders.

 

Naturapolis

Bij een naturapolis betaalt jouw ziektekostenverzekeraar direct de zorgkosten. Maar alleen de zorg van zorgverleners, waarmee de verzekeraar een contract heeft, wordt volledig vergoed.

Kies je voor een naturapolis? Dan is jouw zorgkeuze beperkter. Waarom? Bij deze verzekeringsvorm sluit de zorgverzekeraar contracten af met zorgverleners. Bij het selecteren van deze zorgverleners kijkt een zorgverzekeraar niet alleen naar de prijs, maar ook naar kwaliteit. Als uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met uw arts of specialist, wordt de zorg in principe volledig vergoed.

 

Restitutiepolis

Bij een restitutieverzekering krijg je bij elke zorgaanbieder een vergoeding en heb je dus meer keuzevrijheid. Consulteer je een zorgverlener, waarmee geen contract is afgesloten, dan moet je vaak de rekening voorschieten. Deze kun je later bij jouw zorgverzekeraar declareren.

Bij een zuivere restitutiepolis ben je volledig vrij om uw eigen zorgverlener te kiezen. Het is (incidenteel) wel mogelijk, dat je de rekening moet voorschieten en daarna moet declareren bij de zorgverzekeraar. De meeste zorgverzekeraars hebben met zorgaanbieders afspraken gemaakt over de betaling, zodat je in dat geval niets hoeft voor te schieten.

 

Aanvullende verzekering

De dekking in de basisverzekering is bij elke zorgverzekeraar gelijk. Maar een ander gebied waar de verzekeraars zich van elkaar kunnen onderscheiden, zijn de aanvullende verzekeringen. Wat de dekking daarvan moet zijn, is niet door de overheid vastgesteld. Zorgverzekeraars mogen bij de aanvullende verzekeringen hun eigen dekking en tarief vaststellen. Bij de collectieve verzekeringen van ZZP Nederland valt er tot 20% korting op aanvullende verzekeringen te behalen.

 

Niet switchen, toch profiteren?

Ook ZZP’ers die niet van zorgverzekeraar willen wisselen kunnen nog flink voordeel behalen door aan te sluiten bij een collectief. Daartoe moeten zij hun zorgverzekeraar melden dat ze zijn aangesloten bij een collectief. Via ZZP Nederland kan dat zeer simpel door een telefoontje naar hun zorgverzekeraar en het collectiviteitsnummer van ZZP Nederland door te geven.

 

Collectief voordeel ZZP Nederland

ZZP Nederland biedt haar aangeslotenen collectieve korting op verzekeringen van 7 verschillende zorgverzekeraars. De korting bedraagt tussen de 7 en 20% waarmee de besparing tot honderden euro’s kan oplopen.

 

Lees meer over de zorgverzekeringen op onze website www.zzp-nederland.nl