10 procent loonsverhoging voor transportsector

24/04/2017

In de komende drie jaar krijgen 130.000 transportwerknemers een loonsverhoging van 10 procent. De lonen voor alle werknemers uit de nieuwe cao voor het beroepsgoederenvervoer gaan stapsgewijs omhoog. 

 

De werkgevers akkoord zijn gegaan. Het onderhandelaarsresultaat bevat onder andere de loonstijging en een nieuwe regeling voor nachtarbeid.

Ook krijgen de werknemers meer zeggenschap over hun werktijden en de opname van vakantiedagen.

 

Werkgeverskoepel TLN toonde zich vorige maand al bereid de lonen te verhogen, maar daar stonden aanzienlijke verslechteringen tegenover voor een deel van de werknemers. Door met acties te dreigen hebben de bonden alsnog aanpassingen afgedwongen. Zo is een verlaging van de vergoeding voor overwerk van tafel gehaald. Ook blijven sommige sociale regelingen uit de vroegere cao van KNV, een brancheorganisatie die is samengegaan met TLN, alsnog behouden.

 

In de transportsector werken in totaal ongeveer 130.000 werknemers. Tot 1 januari 2017 golden er twee cao’s: de KNV-cao voor veertig werkgevers en achtduizend werknemers, en de TLN-cao voor de overige circa 120.000 werknemers en duizenden werkgevers. Beide cao’s zullen worden samengevoegd.

 

Bron: NU.nl