Ben je vrij op 5 mei?

18/04/2017

Is 5 mei elk jaar een vrije dag?  5 mei is wel een erkende nationale feestdag, maar daarmee nog geen wettelijk verplichte vrije dag. Dat moet dan geregeld zijn in de bedrijfsregeling of cao. Als er niets over 5 mei geregeld is in de bedrijfsregeling of cao, dan is er geen recht op een doorbetaalde vrije dag. Hieronder tref je de voor HZC leden meestvoorkomende cao's aan, waarin dit geregeld is.

 

Cao LEO

Als je werkzaam bent onder de cao LEO, dan geldt sinds 1 mei 2017 dat 5 mei een werkdag is. Vanaf 1 mei 2017 is wel het aantal bovenwettelijke vakantiedagen met 1 dag uitgebreid (artikel 27). Tot 1 mei 2017 was 5 mei elk jaar een vrije dag, mits deze op een werkdag viel.

 

Cao Vervoer

Werk je onder de cao Vervoer, dan is 5 mei alleen in het lustrumjaar (jaar dat eindigt op 0 of 5) een vrije dag. Dit is een doorbetaalde vrije dag.


Cao Kleinmetaal, cao Metaal en Techniek, Metalektro, Motorvoertuigen -en Tweewielerbedrijf 

Geen doorbetaalde vrije feestdag (ook niet in een lustrumjaar). 

 

Cao Bouw

Werk je onder de Bouw cao, dan heb je sinds januari 2011 alleen in een lustrumjaar (jaar dat eindigt op een 0 of 5) recht op een vrije dag op 5 mei (zie artikel 37 van de cao). Wanneer bij ploegendienst op deze dag wordt gewerkt, zal ter compensatie op een andere dag vrijaf worden gegeven.

 

Cao RIS

Werk je onder de RIS cao, dan geldt vanaf 2015 dat de werkgever ieder lustrumjaar (jaar dat eindigt op een 0 of 5), een collectieve roostervrije dag kan inplannen. Deze dag komt ten laste van de door de werkgever in te plannen dagen.

 

Cao Waterbouw

Werk je onder de cao Waterbouw, dan heb je geen vrij op 5 mei, ook niet in een Lustrumjaar (artikel 37).
 

Cao Hoveniersbedrijf

Voor deze cao geldt 5 mei als een vrije dag. Indien er op 5 mei toch gewerkt moet worden, dan wordt er een vervangende vrije dag gegeven danwel wordt er 7,4 uur verlof op de verlofkaart bijgeboekt als bovenwettelijk verlof (artikel 16).

 

Heeft u nog vragen over werken op 5 mei, bel dan onze Servicedesk via 030-6006070 of mail: servicedesk@hzc.nl.