Help! Mijn bedrijf wordt overgenomen

25/04/2014

Wordt het bedrijf waar jij voor werkt overgenomen? Dan is er geen reden voor paniek. Voor jou als werknemer verandert er namelijk weinig. Je nieuwe baas is verplicht jou in dienst te houden en mag daarnaast je contract en arbeidsvoorwaarden niet wijzigingen. Zowel je arbeidstijden, loon als functie blijven dus hetzelfde. Wilt je nieuwe baas je desondanks ontslaan? Meld je in dat geval dan bij de Servicedesk.

 

Wil jij eigenlijk liever niet aan de slag voor de nieuwe eigenaar van het bedrijf waar jij voor werkt? Het is in dit geval niet verstandig te weigeren mee te verhuizen naar het nieuwe bedrijf. Je bent in dit geval immers je baan kwijt, waardoor je geen inkomen meer hebt. Daarnaast verlies je hierdoor ook het recht op een WW-uitkering. Je zult dus moeten rondkomen van een bijstandsuitkering. Het is dan ook verstandiger gewoon aan de slag te gaan voor de nieuwe eigenaar en rustig op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Houd hierbij wel het opslagtermijn dat in je arbeidscontract of in de cao staat beschreven in het oog.

 

Let op! Gaat je werkgever failliet en wordt het bedrijf nadat het faillissement door de rechter is verklaard overgenomen? Dan is er geen sprake van een overgang van de onderneming. Je contract is in dit geval ontbonden, wat betekent dat de nieuwe eigenaar van het bedrijf niet verplicht is je in dienst te nemen. Kan je wel voor de nieuwe eigenaar aan de slag? Dan moet een nieuw contract met nieuwe voorwaarden worden opgesteld. Je kunt het nieuwe contract laten controleren door de Servicedesk.