Pensioen

26/02/2014

Wie lang genoeg heeft gewerkt kan met pensioen. De leeftijd waarop je met pensioen kan is gebaseerd op de levensverwachting van de gemiddelde Nederlander. De leeftijdsverwachting stijgt echter iedere generatie, wat betekent dat de pensioenleeftijd hierop moet worden afgesteld. De overheid heeft daarom vanaf 1 januari 2014 de pensioenleeftijd verhoogd naar 67.

 

Eén ding is dan ook duidelijk, voor je 67ste kan je sowieso niet met pensioen. Dit lijkt zeker voor jongeren dan ook nog erg ver weg, ook al sparen zij via hun werkgever doorgaans nu al voor hun pensioen. Dit is echter van groot belang! Je hebt immers na je pensioen hopelijk nog vele jaren te leven, waarin je uiteraard met de nodige luxe wil kunnen leven. Het is dan ook van belang voldoende pensioen te hebben gespaard om comfortabel je oude dag door te kunnen brengen. Dit bedrag kan je alleen bij elkaar sparen door nu alvast te sparen voor je pensioen.

 

Wie als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) actief wordt moet zijn pensioen echter zelf regelen. Werk jij daarom als ZZP'er? Vergeet dan niet op tijd aan je pensioen te denken en begin nu alvast met sparen voor je oude dag!

 

Wil jij alvast weten hoeveel pensioen je later kunt verwachten? Op internet zijn allerlei handige rekenhulpmiddelen te vinden die je een aardige schatting geven van het pensioen dat jij bij elkaar zult sparen. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op de website van de Consumentenbond.