Stagevergoeding en loon

27/01/2014

Stagevergoeding

Wie een stage volgt hoopt natuurlijk op een stagevergoeding. Een standaardvergoeding voor stages bestaat echter niet. Je zult dus zelf over een vergoeding moeten onderhandelen met het bedrijf waar je stage loopt. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van allerlei factoren, waaronder je opleidingsniveau, de sector waarin je aan de slag gaat en de lengte van je stage. Let op! Bedrijven zijn niet verplicht je een stagevergoeding aan te bieden. Het kan dus zijn dat een stagebedrijf niet bereid is een vergoeding te betalen.

 

Loon

Ga je aan het werk? Dan krijg je natuurlijk loon! Loon kan naast geld ook uit andere dingen bestaan. Alles wat jij van de baas krijgt en privé mag gebruiken valt onder loon. Denk hierbij aan een (lease-)auto, een laptop die je thuis mag gebruiken of een mobiele telefoon. Iedere machinist van 23 tot en met 65 jaar oud heeft recht op het wettelijk minimumloon, dat dit jaar 1.485,60 euro per maand bedraagt. Jongeren onder de 23 hebben recht op het minimumjeugdloon. Het minimumjeugdloon varieert per leeftijd en loopt op van 445,70 euro per maand voor een 15-jarige werknemer tot 1.262,75 euro per maand voor een 22-jarige machinist.

 

Heb je vragen over je stagevergoeding of je loon? Neem dan contact op met de HZC Servicedesk via de mail: info@hzc.nl of bel: 030-6006070.